Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 20 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Optimalizace výrobního procesu za využití metod štíhlé výroby v Tyco Electronics Czech s.r.o.
Rudolf, Jiří ; Štroner, Marek (oponent) ; Strejček, Jan (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá optimalizací konkrétního procesu v prostředí výrobní společnosti, která dodává komponenty v automobilovém a dalších průmyslech. V teoretické části práce jsou vysvětleny principy a techniky optimalizace výrobních procesů a je popsáno rozmístění pracovišť. V praktické části práce je zanalyzován současný stav výrobního procesu, jsou identifikovány potenciály ke zlepšení a je navrženo nové rozložení pracovišť. Návrh je poté zhodnocen z technického i ekonomického hlediska.
Detailní projektování technologického pracoviště ve zvolené strojírenské firmě
Jurka, Adam ; Štroner, Marek (oponent) ; Strejček, Jan (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na detailní projektování předmontážních pracovišť ve firmě v Olomouckém kraji, která se zabývá výrobou a montáží spotřebičů pro domácí i průmyslové využití. Práce krátce shrnuje současné rozmístění pracovišť a dále se podrobně zabývá novým situováním již stávajících i nově zavedených pracovišť do pevně daného prostoru haly. Součástí práce jsou kapacitní a finanční propočty a technicko-ekonomické zhodnocení.
VÝVOJ NOVÝCH RYBÍCH PRODUKTŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI
KALICOVOVÁ, Veronika
Cílem diplomové práce bylo vyvinout nové inovativní rybí produkty. Záměrem práce bylo prostřednictvím nově vyvinutých inovativních rybích produktů a navržených receptur zvýšit spotřebu ryb. Ryby dodávají do těla zdraví prospěšné polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) a vysoce nenasycené mastné kyseliny (HUFA), včetně kyselin eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA), které jsou nezbytné pro správný vývoj lidského jedince. Bylo vyvinuto 11 nových produktů a 13 nových receptur, které byly následně senzoricky hodnoceny hlavní cílovou skupinou spotřebitelů, kterými byly vybrány děti předškolního věku, protože právě v tomto období se zakládají stravovací návyky. Nové rybí produkty splnily veškeré legislativní normy a limity na nezávadnost potravin a jejich bezpečnost pro lidské zdraví. Z testovaných produktů bylo devět produktů cílovou skupinou pozitivně hodnoceno. Bylo vybráno pět produktů k dalším analýzám (rybí kuličky, rybí karybanátky, rybí šunka, rybí mistura, rybí párky). Problematika byla teoreticky studována dle celosvětových studií a výzkumů. Prakticky byl projekt uskutečněn na základě koordinované komplexní spolupráce s odborníky na výživu, technology rybích produktů, ale i s předškolními zařízení, dětmi a jejich rodinami. Výstupem této práce jsou nové rybí produkty, které jsou k dostání na trhu. Rybí produkty byly vyráběny ze svaloviny sumečka afrického (Clarias gariepinus). Byla zvýšena tržní nabídka a možnost výběru nutričně kvalitních potravin, které budou mít pozitivní dopady na lidské zdraví. Současně bylo navrženo několik receptur ze sumečka afrického (Clarias gariepinus), z kapra obecného (Cyprinus carpio) ze pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) jako návod pro snadnou přípravu zdravých pokrmů.
Určení a kvantifikace mastných kyselin ve vybraných rybích produktech
ONDROUCH, Petr
Určení a kvantifikace mastných kyselin ve vybraných rybích produktech Byla provedena literární rešerše zabývající se zdravotními účinky mastných kyselin na lidský organismus, základy biologie sumce Clarias gariepinus. Práce také řeší složení jeho masa, s přihlédnutím k obsahu mastných kyselin a to pomocí chemicko-analytických metod: extrakce lipidů, derivatizace a plynové chromatografie (GC FID). Náhodně bylo vybráno 8 masných výrobků (z toho 6 z rybího masa), které byly podrobeny analýze obsahu mastných kyselin za pomocí GC FID. Všechny výrobky z masa C. gariepinus obsahovaly n-3 PUFA, včetně kyseliny docosahexaenové a eikosapentaenové, které ve výrobcích z vepřového masa úplně chyběly, měly většinou také nižší celkový obsah tuku a nasycených mastných kyselin. Výrobky z masa C. gariepinus se jeví jako kvalitní zdroj n-3 PUFA a díky formě zpracování (např. jako klobásy) jsou více atraktivní pro konzervativního koncového spotřebitele. Tímto mohou pomoci zvýšit pravidelný přísun klíčových n-3 PUFA a tak positivně ovlivnit zdravotní stav české populace snížením výskytu kardiovaskulárních onemocnění a dalších civilizačních chorob.
Abenomics and its influence on the business relations of the European Union and Japan
Egreši, Martin ; Parízek, Michal (vedoucí práce) ; Kučerová, Irah (oponent)
Obchodní vztahy mezi Japonskem a Evropskou Unií prošly od konce druhé světové války dynamickým vývojem, který po dlouhá desetiletí nepřinesly žádané výsledky. Většina jednání, která se během 60 let po válce uskutečnila, ztroskotala na požadavcích a podmínkách obou stran, ze kterých nechtěly ustoupit. Právě v případě Japonska zde vždy působil problém v ochranářské politice domácího trhu, snížené konkurenceschopnosti zahraničních firem a ochrana domácích produktů skrze vysoká cla, která vždy bránila v dosažení potenciálu, který vzájemný obchod nabízel. V roce 2012 po nástupu nové vlády strany LDP se japonský postoj změnil a premiér Šinzó Abe započal vyjednávání s Evropskou Unií ohledně nové obchodní spolupráce. Tato jednání byla součástí Abeho plánu na obnovu japonské ekonomiky, která se nacházela v recesi po špatné ekonomické strategii v 80. letech a světových finančních krizích následovaných jadernou katastrofou ve Fukušimě v roce 2011. Jako odpověď představil Abe tzv. tři šipky - soubor domácích a zahraničních ekonomických opatření s cílem nastartovat japonskou ekonomiku. Jednání s EU pak probíhala společně s dalšími zeměmi, nicméně tato obchodní setkání se řadila vzhledem ke společné obchodní historii a možnosti ekonomického růstu na obou stranách mezi ta nejdůležitější i z pohledu světového...
Vliv eikosapentaénové a dokosahexaénové kyseliny na expresi vybraných genů podílejících se na modulaci zánětlivé reakce u modelového organismu
Charousová, Markéta
V diplomová práce nesoucí název Vliv eikosapentaénové a dokosahexaénové kyseliny na expresi vybraných genů podílejících se na modulaci zánětlivé reakce u modelového organismu jsem vyhodnotila rozdíly v expresích genů GPR120, PPARgamma, LBP, ICAM a cytokinů Il-4, Il-10, Il-1beta a TGF-beta. Jako modelový organismus bylo zvoleno prase. Prasata byla rozdělená do dvou skupin, kontrolní skupina byla krmena základním vyváženým krmivem s 2,5% přídavkem palmového oleje (P), druhé skupině bylo do krmiva přidáno 2,5% rybího oleje. Po výkrmu trvajícím 70 dní, byla půlka z každé skupiny stimulována LPS (P+ a R+). Z odebraných tkání (játra a tuk) byla izolována mRNA (Rneasa Mini Kit) následovala zpětná transkripce a vyhodnocení exprese kvantitativní RT-PCR. Téměř u všech genů došlo k nárůstu exprese po stimulaci LPS a to jak u skupiny P+ tak R+. Exprese mezi skupinami P- a R- se lišila minimálně nebo ve prospěch R-. Exprese R+ byla vždy větší než exprese R-. Naše hypotéza, že by EPA a DHA měla snižovat expresi genů při zánětu nebyla prokázána. Doporučuji proto provést další studie se stejným modelovým organismem k doplnění výsledků.
Analýza mastných kyselin ve vybraných tkáních prasat po aplikaci rybího tuku do krmné dávky
Hrazdilová, Zlata
Literární přehled teoretické části diplomové práce se zaměřuje na všeobecnou klasifikaci lipidů, jejich rozdělení, charakteristiku mastných kyselin, zejména polynenasycených mastných kyselin řady n3, kyselině alfa linolenové, eikosapentaenové a dokosahexaenové a kyselinám řady n6. Je popsán jejich metabolismus. Odbourávání pomocí beta oxidaxce, biosyntéza a konverze nenasycených mastných kyselin na eikosanoidy, jejich funkci, následný účinek na organismus a zdravotní stav, zastoupení nenasycených mastných kyselin ve výživě, fortifikace potravinových zdrojů a krmiv za účelem zlepšení zdravotního stavu a tvorbu funkčních potravin. Praktická část je zaměřena na analýzu mastných kyselin ve vzorcích svalové, tukové a jaterní tkáně prasat po aplikaci 2,5 % rybího oleje a 2,5 % palmového oleje do krmné dávky. Lyofilizované vzorky tkání byly derivatizovány, následně stanoveny pomocí plynové chromatografie a výsledky byly statisticky vyhodnoceny.
Vplyv prídavku vybraných olejov na zastúpenie mastných kyselín v živočíšnych tkanivách a homeostázu cholesterolu u modelového organizmu
Hnatová, Martina
Teoretická část mé diplomové práce je zaměřená na všeobecnou klasifikaci a charakteristiku lipidů, především mastných kyselin a doprovodných látek lipidů jako jsou cholesterol a lipoproteinové částice. Kromě všeobecné charakteristiky je popsaný jejich mechanismus transportu a vstřebávání. Taktéž zdravotní komplikace, které úzce souvisí s nadměrnou konzumací lipidů. Součástí teoretické části práce je i popis možností extrakce lipidů a stanovení mastných kyselin. Experimentální část je zaměřená na analýzu mastných kyselin v jaterní, tukové a svalové tkáni laboratorních potkanů po aplikaci palmového oleje, světlicového oleje, rybího oleje a oleje z mikrořasy rodu Schizochytrium do krmné směsi. Lyofilizované vzorky tkání byly extrahovené a derivatizované. Následně byly stanovené mastné kyseliny pomocí plynové chromatografie. Výsledky byly statisticky vyhodnocené.
Vliv přídavku vybraných olejů na depozici mastných kyselin ve tkáních pokusných živočichů
Vymazalová, Pavla
Diplomová práce obsahuje teoretický přehled, ve kterém se věnuji obecné klasifikaci lipidů, mastných kyselin a jejich metabolismu, s důrazem na polynenasycené mastné kyseliny, včetně jejich konverze na eikosanoidy a účinků těchto látek na lidský organismus. Dále se věnuji tématu obohacování potravin o polynenasycené mastné kyseliny n-3 a možnostem analytického stanovení mastných kyselin. Praktická část je zaměřena na stanovení mastných kyselin ve tkáni jater, tuku a svaloviny pokusných potkanů. Zvířata byla krmena standardní krmnou směsí s přídavky 5 % rybího oleje, 5 % palmového oleje, 5 % světlicového oleje a 5 % extraktu z řasy Schizochytrium. Odebraný tuk se extrahoval z lyofilizovaného vzorku s následnou derivatizací a analytickým stanovením derivátů mastných kyselin metodou plynové chromatografie. Z výsledků experimentální části plyne, že přídavek 5 % rybího oleje do krmné směsi pokusných zvířat zvýšil ukládání EPA a DPA do všech sledovaných tkání (p < 0,05). Přídavek 5 % extraktu z řasy Schizochytrium do krmné směsi zvířat měl příznivý vliv na efektivní ukládání DHA a DTA do sledovaných tkání, ze všech použitých olejů (p < 0,05). Oba dva tyto oleje je možno považovat za účinná nutriceutika pro snížení poměru PUFA n-6/n-3 v potravinách. Na rozdíl od přídavku světlicového či palmového oleje, který zde sloužil jako kontrola, byly poměry PUFA n-6/n-3 ve sledovaných tkáních mnohonásobně vyšší, tedy ze zdravotního hlediska nevhodné (p < 0,05).

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 20 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.